marți, 26 aprilie 2011

Cum obtii proiectul pentru Autorizatia de construire (PAC)

Cum obtii proiectul pentru Autorizatia de construire (PAC)

Proiectul pentru Autorizarea/executarea lucrarilor de Constructie (PAC) este extrem de important in vederea constructiei unei case. Alaturi de certificatul de urbanism, PAC-ul este unul dintre documentele esentiale de care ai nevoie pentru obtinerea Autorizatiei de constructie a casei. De aceea, este bine sa cunosti cateva aspecte legate de obtinerea unui astfel de document:

 

1 De cine este elaborat


PAC-ul este elaborat de o echipa de specialisti ce detin diplome recunoscute de statul roman. In cazul in care vrei sa-ti construiesti o casa vei avea nevoie de ajutorul unor ingineri constructori si de instalatii sau arhitecti-constructori care se vor ocupa de planul de incadrare in teritoriu, aspecte legate de arhitectura, instalatii si rezistenta fundatiilor.

De aceea, este indicat sa apelezi la o firma specializata care te va ajuta si in elaborarea documentelor specifice, pentru a putea obtine in timp cat mai scurt avizele necesare. De regula, poti negocia pretul cu firmele care se ocupa de proiectarea caselor. In functie de pacheul de servicii pentru care optezi, pretul pentru un proiect complet (arhitectura, structura, instalatii) realizat de o firma specializata porneste de la circa 7-8 euro/mp si ajunge pana la 20 euro/mp, in functie de complexitatea lucrarii.


2 Ce cuprinde un PAC


Un proiect pentru autorizarea/executarea lucrarilor de construire este cuprins din doua parti: una constituita din documente scrise, cealalta din piese desenate.

In ceea ce priveste documentele scrise, PAC-ul trebuie sa contina:
 • memorii cu descrierea arhitecturii, rezistentei si a instalatiilor;
 • un studiu geotehnic ce cuprinde formatii despre consistenta si structura solului, nivelul panzei de apa freatica si recomandari pentru proiectul tehnic, precum si un referat intocmit de expertul tehnic. Acest referat contine observatiile facute dupa analiza de laborator a probelor culese din sol, in urma unor foraje;
 • daca locuinta va fi amplasata adiacent constructiilor existente in zona respectiva sau in imediata vecinatate, vei avea nevoie si de acordul vecinilor;
 • lista cu numele si semnaturile proiectantilor.
   
Referitor la documentele desenate, PAC-ul va contine:
 • plan de incadrare in teritoriu si de situatie realizate vizate de Oficiul Judetean de Cadastru ce cuprind date legate de coordonatele spatiale, dimensiuni generale ale casei, vecini, drumuri de acces si dotarile existente in regiunea respectiva;
 • planul privind constructiile subterane ce cuprinde amplasarea acestora, in special a retelelor de utilitati urbane din zona amplasamentului si este redactat la scara 1:500;
 • planul de arhitectura a tuturor nivelurilor subterane si supraterane, cu indicarea functiunilor, dimensiunilor si a suprafetelor; toate fatadele, cu indicarea materialelor, finisajelor, inclusiv a culorilor si proiectarea acoperisului, a terasei sau sarpantei, cu indicarea pantelor de scurgere a apelor pluviale si a modului de colectare a acestora;
 • planul fundatiilor care va releva detalii generale despre fundatii si masurile de protejare a cladirilor invecinate;
 • schemele instalatiilor cu desene de ansamblu.


3 Taxa si durata de valabilitate


Termenul de valabilitate stabilit pentru autorizatia de construire PAC este de 12 luni de la eliberare, cu un drept de prelungire de 12 luni. Ca sa obtii aceasta autorizatie vei fi nevoit sa platesti o taxa echivalenta cu 0,5% din valoarea autorizata a lucrarilor de constructie. De exemplu, daca lucrarile pentru casa au un cost total de 50.000 euro, vei plati o taxa de 250 euro.

Este bine sa incepi sa faci demersurile pentru obtinerea autorizatiilor si avizelor de construtie cu 5-6 luni inainte de inceperea preconizata a lucrarilor, pentru siguranta. Este foarte posibil sa fii nevoit sa refaci anumite acte sau sa astepti mai mult decat ai prevazut pentru eliberarea lor.
Sursa foto: www.billfrymire.com

Cum obtii Autorizatia pentru constructia casei

Cum obtii Autorizatia pentru constructia casei
 
Obtinerea Autorizatiei de constructie este obligatorie pentru executarea unei case. Daca planuiesti sa-ti construiesti o casa este bine sa stii ca autorizatia pentru constructie se elibereaza de catre primariile aferente, numai dupa ce ai obtinut Certificatul de urbanism. Pasii pe care trebuie sa-i urmezi pentru a obtine toate actele necesare sunt destul de complicati, astfel incat vei avea de asteptat cel putin trei luni de zile pana vei primi aprobarea. Iata ce ai de facut:

1Taxa de eliberare


Taxa de eliberare a autorizatiei de constructie pentru o cladire care urmeaza a fi folosita drept locuinta reprezinta 0,5% din valoare autorizata a lucrarilor de constructii, declarata de tine, pe proprie raspundere. De exemplu, daca ai aproximat costul total al investitiei la 50.000 euro, vei plati o taxa de 250 euro.


2 Documentatia completa


Pentru obtinerea Autorizatiei de constructie a unei case va trebui sa faci un dosar, care va cuprinde urmatoarele acte:
 • cerere pentru emiterea autorizatiei de constructie completata cu elemente de identificare si datele tehnice conform proiectului pentru autorizarea executarii lucrarilor de construire (PAC); (PAC este elaborat de colective tehnice de specialitate si constituie o componenta esentiala a procesului de autorizare, alaturi de Certificatul de urbanism);
 • proiectul pentru autorizarea executarii lucrarilor de construire PAC, inclusiv referatele de verificare realizate de expertii tehnici care se vor ocupa de proiectarea casei;
 •  planse desenate ale proiectului si detalii despre nivele, acoperis si toate fatadele, plus rezistenta fundatiei, vizata de un expert, daca este cazul;
 • actele de proprietate asupra terenului (de vanzare-cumparare, mostenire, donatie, dupa caz);
 •  declaratie pe propria raspundere privind inexistenta unor litigii asupra imobilului;
 • copie dupa certificatul de urbanism (CU); (Certificatul de urbanism este actul prin care autoritatea responsabila de construirea din zona ta te va instiinta ce si in ce conditii poti construi);
 • planul de amplasare a terenului in zona (planurile cadastrale) ce cuprinde date legate de coordonatele spatiale, dimensiuni generale, vecini, drumuri de acces si dotarile existente in regiunea respectiva;
 • documentele de plata a taxelor pentru avizele si acordurile necesare.


3Avize si acorduri necesare


Pentru obtinerea Autorizatiei de constructie a casei mai ai nevoie si de obtinerea unor avize, cerute prin CU. Astfel, in certificatul de urbanism reprezentantii autoritatilor vor trece un ansamblu de valori obligatorii de care orice proprietar si arhitect trebuie sa tina cont ulterior, pentru a putea obtine Autorizatia pentru executarea constructiilor.

In functie de zona in care va fi amplasata casa ta, in certificatul de urbanism pot fi trecute o serie de restrictii de care va trebui sa tii cont. De exemplu, in cazul in care vei construi casa intr-o zona centrala a orasului vechi, vei avea nevoie de aviz de la Directia Monumentelor. Daca terenul se afla in proximitatea unui obiectiv militar sau aeroport, vei avea nevoie de aviz de la MapN, respectiv Autoritatea romana de aviatie.
De asemenea, vei avea nevoie de avize de la firmele furnizoare de utilitati (apa, canal, retele electrice, retele de gaze naturale, retele telefonice, salubritate).  Avizul privind protectia mediului – se elibereaza ultimul, pe baza avizelor de mai sus.

In cazul in care vrei sa-ti construiesti o casa pe un teren care se afla in circuitul agricol, vei avea nevoie de un aviz de la Oficiul de cadastru – respectiv un studiu pedologic certificat, pentru scoaterea terenului din circuitul agricol si trecerea lui in spatiul intravilan.


4 Durata de obtinere


Durata minima de obtinere a Autorizatiei de constructie este de 3 luni de zile, in conditiile in care toate lucrurile merg perfect si nu esti nevoit sa refaci anumite acte sau sa astepti prea mult pentru obtinerea vreunui aviz.
Pentru obtinerea cat mai rapida a Autorizatiei de constructie este necesar sa apelezi la o echipa de specialisti din domeniul proiectarii constructiei. Pretul de proiectare perceput de catre proiectanti variaza intre 8 - 20 euro/mp, in functie de complexitatea proiectului.


5 Termenul de valabilitate


Este bine sa stii ca Autorizatia de constructie are o valabilitate limitata. Inceperea executiei lucrarilor trebuie sa se realizeze in maxim 1 an de la eliberarea autorizatiei, dar cu posibilitatea de prelungire cu inca 1 an.
Durata de valabilitate intra in vigoare la data anuntarii inceperii executiei lucrarilor. De aceea, este obligatorie anuntarea inceperii lucrarilor de constructie la Primarie si la Inspectoratul de stat pentru constructii. In caz contrar, se considera inceperea executiei lucrarilor data eliberarii autorizatiei de construire.

Este recomandat sa stii ca executia lucrarilor trebuie sa respecte documentatia si informatiile prezentate in vederea autorizarii. Orice modificare pe parcursul executiei este obligatoriu sa fie prezentata la primarie in vederea completarii si reautorizatii lucrarilor de constructie.


6 Etape ulterioare


Lucrarile de construire pot incepe numai dupa ce a fost obtinuta Autorizatia de construire (A.C.) si au fost anuntate (cu minim 5 zile inainte de inceperea lucrarilor) Primaria locala si Inspectoratul de Stat in Constructii. La inceperea lucrarilor, la locul constructiei trebuie sa existe un panou de identificare a santierului de constructii pe care sunt inscrise date despre lucrare. Modelul de panou se elibereaza de catre Primaria locala, odata cu eliberarea autorizatiei de construire.

Este bine sa stii ca orice constructie pe un teren, chiar provizorie, se executa cu avizul Administratiei Locale. Pentru obtinerea acestui aviz vei fi nevoit sa intocmesti un alt dosar care sa cuprinda: cerere tip, documentatia constructiei, planul de fundatie si planurile de amplasare in zona.

Este indicat sa faci o carte tehnica a constructiei. Aceasta se realizeaza pe parcursul executarii lucrarilor si contine toate actele si documentatiile privind constructia inclusiv Autorizatia de constructie.
Receptia constructiei se poate face numai daca imobilul este realizat cel putin la faza „rosu” avand inchiderile exterioare (ferestre, usi) si acoperisul executate.
Sursa foto: www.ggpht.com

Cum obtii certificatul de urbanism

Cum obtii certificatul de urbanism
 
Daca te-ai hotarat sa-ti construiesti o casa, este bine sa stii ca primul pas din procesul de autorizare a lucrarilor de constructii este obtinerea Certificatului de urbanism. Certificatul de Urbanism este actul prin care autoritatile iau la cunostinta despre planurile proprietarului de a dezvolta un imobil. Acesta act prevede regimul tehnic si juridic al terenului si al constructiei existente la data cererii, precum si cerinte de urbanism ce trebuie indeplinite. Certificatul de urbanism se elibereaza de catre Departamentul de Sitematizare si Amenajare a Teritoriului din cadrul primariilor dar este nevoie de mai multe documente si avize pentru obtinerea lui. Iata care sunt acestea:

 

1 Taxa de eliberare


In primul rand, trebuie sa platesti o taxa de eliberare a certificatului de urbanism, ce este calculata in functie de suprafata viitorei constructii. Valoarea taxei este stabilita de consiliul local sau judetean, dupa caz, in limitele prevazute astfel:
 • pentru o constructie de pana la 150 mp vei plati 4-5 lei/mp;
 • pentru o constructie intre 151-250 mp vei plati 5-6 lei/mp;
 • pentru o constructie intre 251- 500 mp vei plati 6-8 lei/mp;
 • pentru o constructie intre 501-750 mp vei plati 8-10 lei/mp;
 • pentru o constructie intre 751-1.000 mp vei plati 10-12 lei/mp;
 • pentru o constructie de peste 1.000 mp vei plati 12+0,01lei/mp pentru fiecare mp care depaseste 1.000 mp.
   
Este bine sa stii ca in cazul in care vrei sa-ti construiesti o casa intr-o zona rurala, valoarea taxei este cu 50% mai mica decat in zona urbana. Totodata, in momentul in care vrei sa prelungesti valabilitatea unui certificat de urbanism, vei fi nevoit sa mai platesti 30% din valoarea taxei initiale.
Taxa se poate achita la Trezorerie sau la casieria consiliului.


2 Acte necesare


Pentru a putea obtine un certificat de urbanism sunt necesare mai multe acte:
 • cerere-tip pe care o poti ridica de la Primarie sau o poti descarca de pe Internet;
 • copii legalizate dupa titlul de proprietate;
 • fisa cadastrala, plan de incadrare in zona ( scara 1:5000 ) si plan de situatie (desen tehnic) ( scara 1:1000- 1:1500). Aceste acte sunt necesare pentru identificarea mai usoara a zonei in care va fi amplasata casa si cuprind date legate de coordonatele spatiale, dimensiuni generale ale casei, vecini, drumuri de acces si dotarile existente in regiunea respectiva. Planul este realizat de catre o firma specializata sau o persoana fizica autorizata in schimbul unui onorariu de circa 1.100 RON. Este nevoie ca planurile sa fie aprobate de Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara, unde vei plati o taxa de 200 RON, pentru solutionare in regim normal, de 21 de zile. 
 • certificatul de Rol, ce vizeaza impozitele si taxele locale si este eliberat de Circa Financiara in baza unei cereri;
   
De asemenea, dosarul mai trebuie sa cuprinda memorii de prezentare cu descrierea generala a viitorului imobil, fotografii ale imobilului existent (daca este cazul) si actele societatii investitoare, in cazul in care solicitarea nu este facuta de o persoana fizica.


3 Restrictii prevazute in certificat


Dupa ce vei depune toatre aceste acte, in aproximativ o luna de zile, autoritatile vor elibera certificatul de urbanism. In certificat vei regasi un ansamblu de valori obligatorii de care orice proprietar si arhitect trebuie sa tina cont ulterior, pentru a putea obtine autorizatia pentru executarea constructiilor.

In Certificatul de urbanism vor fi trecute informatii legate de valoarea maxima pentru procentul de ocupare a terenului (POT). POT exprima raportul dintre suprafata construita la sol si suprafata terenului considerat, inmultit cu 100. POT-ul se stabileste si in functie de tipul de constructie si de conditiile de amplasare in teren. De exemplu, in cazul in care POT = 25%, se poate construi pe un sfert din suprafata terenului respectiv.

Uzual, procentul de ocupare a terenului specificat in Certificatul de Urbanism este de pana la 40% pentru zonele de locuit, ceea ce inseamna ca nu vei avea voie sa construiesti pe mai mult de 40% din suprafata terenului.
De asemenea, alaturi de POT, Certificatul de urbanism va fi completat de autoritati cu un Coeficient de Utilizare al Terenului (CUT), care cuprinde aspect legate de regimul de aliniere la strada, de care va trebui sa tii cont inainte de inceperea constructiei.

Totodata, in functie de zona in care va fi amplasata constructia, in certificatul de urbanism pot fi trecute aspecte legate de respectarea unor serii de restrictii, obtinerii unor documente de la diverse institutii avizate, ce vor trebui prezentate, in vederea eliberarii Autorizatiei de Constructie. De exemplu, in cazul in care vei construi casa intr-o zona centrala a orasulur vechi, vei avea nevoie de aviz de la Directia Monumentelor. Daca terenul se afla in proximitatea unui obiectiv militar sau aeroport, vei avea nevoie de aviz de la MapN, respectiv Autoritatea romana de aviatie.


4 Valabilitatea Certificatului de urbanism


Certificatului de urbanism este valabil pentru un interval de timp cuprins intre 6 si 24 luni de la data emiterii, in functie de complexitatea investitiei si caracteristicile urbanistice ale zonei in care se va afla imobilul.

Este bine sa stii ca termenul de valabilitate a certificatului de urbanism poate fi prelungit cu maximum 12 luni, in baza unei cereri formulata cu cel putin 15 zile inaintea expirarii acestuia, dupa care, in mod obligatoriu, se emite un nou certificat de urbanism. Odata cu depunerea cererii de prelungire a valabilitatii certificatului de urbanism, este nevoie sa achiti o noua taxa ce reprezinta 30% din valoarea taxei initiale.
Sursa foto: www.contractqs.com

Acte necesare pentru demolari

Acte necesare pentru demolari

In cazul in care te-ai decis sa demolezi sau sa dezmembrezi partial o constructie si instalatiile sale aferente este bine sa stii ca vei avea nevoie de o autorizatie pentru demolare. Autorizatia pentru demolari este emisa in aceleasi conditii ca cea de construire, de catre autoritatile administratiei locale.

Potrivit art. 8 alin. 2 din Legea 50/1991, desfiintarea, demolarea, dezafectarea ori dezmembrarea partiala sau totala a constructiilor si instalatiilor aferente constructiilor, precum si a oricaror amenajari se poate face numai pe baza unei autorizatii.

Astfel, atunci cant vrei sa te ocupi de o demolare va trebui sa urmezi aceeasi pasi ca in cazul construirii unei case intrucat autorizatia pentru demolari se va elibera in conformitate cu prevederile planurilor urbanistice si regulamentele aferente acestora.

Ca sa obtii o autorizatie pentru demolari este obligatoriu sa detii un act de proprietate asupra imobilului ce urmeaza sa fie demolat. Acest act poate fi unul de vanzare-cumparare, de schimb, donatie, mostenire, restituire etc.

Demolarea poate fi facuta si in baza unui contract de inchiriere insa numai pentru constructii ce au caracter provizoriu, cu acordul expres al proprietarului de drept.

Documentele necesare emiterii Autorizatiei pentru demolarea unei constructii sunt:
 
 • cerere-tip pentru emiterea Autorizatiei de desfiintare;
 • documentul de plata a taxei de emitere a autorizatiei de desfiintare;
 • declaratie pe propria raspundere privind inexistenta unor litigii asupra imobilului;
 • copie legalizata dupa actul doveditor al titlului asupra imobilului;
 • copii xerox dupa certificatul de urbanism si fisele tehnice necesare pentru obtinerea avizelor cerute prin certificatul de urbanism;
 • proiectul pentru autorizarea executarii lucrarilor de desfiintare – D.T.A.D., intocmit in baza prevederilor legale, inclusiv referatele de verificare si, dupa caz, referatul de expertiza tehnica - semnate si stampilate in original;
 • certificat de atestare fiscala privind valoarea de impozitare a imobilului;
 • documentele de plata a taxelor legale pentru avizele si acordurile necesare emiterii acordului unic, conform listei avizelor si acordurilor necesare, comunicate o data cu certificatul de urbanism (in copie).

Dupa depunerea dosarului cu actele amintite la autoritatile locale, termenul de emitere a autoritatiei pentru demolari este de o luna.

Dupa obtinerea autorizatiei pentru demolari vei fi obligat sa incepi lucrarile in termen de 12 luni.

Prelungirea valabilitatii autorizatiei se poate acorda o singura data, printr-o cerere facuta cu 15 zile inaintea expirarii acesteia, si pentru o perioada de maxim 12 luni.

luni, 25 aprilie 2011

Acte necesare pentru contractarea unui credit 'Prima Casa'

Acte necesare pentru contractarea unui credit 'Prima Casa'

Pentru a obtine un credit Prima Casa, solicitantul trebuie sa prezinte o serie de documente, valabile pentru fiecare banca ce acorda finantare prin Programul Prima Casa. Aceste documente sunt:
-          Declaratie pe propria raspundere , autentificata la notar, potrivit careia solicitantul nu detine in proprietate o locuinta, nici individual, nici in comun, cu sotul/sotia sau alte persoane si nu are in derulare in credit ipotecar.
-          Cerere de credit completata si semnata de catre toti participantii cu venituri
-          Documente de identitate (carte de identitate, buletin)
-          Documente de venit
-          Documente referitoare la obiectul creditului (acte de proprietate, carte funciara, actele de identitate ale actualilor proprietari ai imobilului care urmeaza sa fie achizitionat - copii)
-          Documente de justificare a aportului propriu
-          Raport de evaluare a imobilului adus in garantie, intocmit de un evaluator agreat de banca
-          Actul de identitate al solicitantului, inclusiv sot/sotie sau codebitori in original si copie
-          Certificat de casatorie - daca este cazul , in original si copie
-          Adeverinta de venit de la compania angajatoare pe baza formularului pus la dispozitie de banca (in original) - emisa cu maxim 30 zile calendaristice inaintea depunerii dosarului
-          Carte de munca -in copie , pe care sa scrie "Conform cu originalul", semnatura si stampila persoanei care semneaza, sau
-          Contractul individual de munca, inclusiv actele aditionale ale acestuia, in copie.

Acte necesare pentru radiere

RADIEREA LA SCHIMBAREA PROPRIETARULUI (vehicul instrainat)


Documente necesare:
 • Cerere tip
 • Cartea de identitate a vehiculului in care este inscris fostul proprietar
 • Fisa de inmatriculare cu viza circumscriptiei financiare pentru fostul proprietar si semnaturile fostului si actualului proprietar
 • Trei exemplare completate ale certificatului de radiere
 • Documentul de identitate al solicitantului (original si copie)
 • Certificatul de inmatriculare semnat de fostul proprietar
 • Placile cu numere de inmatriculare. Acestea nu se mai retin daca vehiculul se reinmatriculeaza la aceeasi formatiune teritoriala si placile raman pe vehicul, ne fiind pastrate de fostul proprietar, iar noul proprietar nu a solicitat alte placi, la rand sau preferential
 • In cazul in care detinatorul, nu se poate prezenta la ghiseu, acesta poate fi reprezentat de catre o alta persoana, pe baza unei procuri notariale speciale.
 • Pentru solicitarile persoanelor juridice, mai sunt necesare si urmatoarele acte:
  • adresa inregistrata de solicitare, cu indicarea delegatului autorizat sa depuna si sa ridice documentele de circulatie;
  • copia actului de identitate al delegatului;
  • copia certificatului de inregistrare eliberat de Oficiul National al Registrului Comertului.


RADIEREA LA SCHIMBAREA DOMICILIULUI IN ALT JUDETDocumente necesare:
 • Cerere
 • Cartea de identitate a vehiculului
 • Fisa de inmatriculare cu viza circumscriptiei financiare de la fostul domiciliu/sediu
 • Trei exemplare completate ale certificatului de radiere
 • Actul de identitate (buletin, adeverinta sau cartea de identitate) care atesta schimbarea domiciliului in cazul persoanelor fizice sau hotarare judecatoreasca, lege, ordonata, HG, care atesta schimbarea sediului in cazul persoanei juridice
 • Certificatul de inmatriculare
 • Placile cu numere de inmatriculare
 • In cazul in care detinatorul, nu se poate prezenta la ghiseu, acesta poate fi reprezentat de catre o alta persoana, pe baza unei procuri notariale speciale.
 • Pentru solicitarile persoanelor juridice, mai sunt necesare si urmatoarele acte:
  • adresa inregistrata de solicitare, cu indicarea delegatului autorizat sa depuna si sa ridice documentele de circulatie;
  • copia actului de identitate al delegatului;
  • copia certificatului de inregistrare eliberat de Oficiul National al Registrului Comertului.


RADIEREA IN CAZUL EXPORTULUIAceasta operatiune de radiere se efectueaza numai simultan cu inmatricularea temporara pentru export. Se excepteaza cazurile in care vehiculul este deja exportat si se prezint dovada exportului sau a unei inmatriculari in strainatate.
Documente necesare:
 • Cerere
 • Cartea de identitate a vehiculului, daca este mentionata in certificatul de inmatriculare
 • Fisa de inmatriculare cu viza circumscriptiei financiare
 • Daca vehiculul este deja exportat, se solicita un document care atesta exportul vehiculului (document vamal romanesc de export, document strain vamal de import, document de inmatriculare in strainatate sau alte inscrisuri oficiale straine din care rezulta exportul ori inmatricularea in strainatate). Se poate da curs radierii si fara cartea de identitate a vehiculului, certificatul de inmatriculare si placi, daca se face dovada ca acestea au fost retinute de autoritatile straine
 • Trei exemplare completate ale certificatului de radiere
 • Documentul de identitate al solicitantului (original si copie)
 • Certificatul de inmatriculare
 • Placile cu numere de inmatriculare
 • In cazul in care detinatorul, nu se poate prezenta la ghiseu, acesta poate fi reprezentat de catre o alta persoana, pe baza unei procuri notariale speciale.
 • Pentru solicitarile persoanelor juridice, mai sunt necesare si urmatoarele acte:
  • adresa inregistrata de solicitare, cu indicarea delegatului autorizat sa depuna si sa ridice documentele de circulatie;
  • copia actului de identitate al delegatului;
  • copia certificatului de inregistrare eliberat de Oficiul National al Registrului Comertului.


RADIEREA IN CAZUL DEZMEMBRARII VEHICULELORDocumente necesare:
 • Cerere
 • Cartea de identitate a vehiculului, daca este mentionata in certificatul de inmatriculare
 • Fisa de inmatriculare cu viza circumscriptiei financiare
 • Document care atesta dezmembrarea vehiculului
 • Trei exemplare completate ale certificatului de radiere
 • Documentul de identitate al solicitantului (original si copie)
 • Certificatul de inmatriculare
 • Placile cu numere de inmatriculare
 • In cazul in care detinatorul, nu se poate prezenta la ghiseu, acesta poate fi reprezentat de catre o alta persoana, pe baza unei procuri notariale speciale.
 • Pentru solicitarile persoanelor juridice, mai sunt necesare si urmatoarele acte:
  • adresa inregistrata de solicitare, cu indicarea delegatului autorizat sa depuna si sa ridice documentele de circulatie;
  • copia actului de identitate al delegatului;
  • copia certificatului de inregistrare eliberat de Oficiul National al Registrului Comertului.


RADIEREA LA CEREREA PROPRIETARULUI


Documente necesare:
 • Cartea de identitate a vehiculului, daca este mentionata in certificatul de inmatriculare
 • Fisa de inmatriculare cu viza circumscriptiei financiare pentru proprietar
 • Cerere/adresa a proprietarului prin care se solicita radierea la cerere, insotita de copia unui document care atesta detinerea unui garaj/curte/teren/parcare unde va fi depozitat vehiculul respectiv
 • Trei exemplare completate ale certificatului de radiere
 • Documentul de identitate al solicitantului (original si copie)
 • Certificatul de inmatriculare
 • Placile cu numere de inmatriculare


RADIEREA IN CAZUL FURTULUIDocumente necesare:
 • Cerere
 • Cartea de identitate a vehiculului, daca este mentionata in certificatul de inmatriculare
 • Fisa de inmatriculare cu viza circumscriptiei financiare
 • Document emis de politie care atesta furtul vehiculului in tara sau strainatate, in urma cu cel putin trei luni
 • Trei exemplare completate ale certificatului de radiere
 • Documentul de identitate al solicitantului (original si copie)
 • Certificatul de inmatriculare
 • Placile cu numere de inmatriculare
 • In cazul in care detinatorul, nu se poate prezenta la ghiseu, acesta poate fi reprezentat de catre o alta persoana, pe baza unei procuri notariale speciale.
 • Pentru solicitarile persoanelor juridice, mai sunt necesare si urmatoarele acte:
  • adresa inregistrata de solicitare, cu indicarea delegatului autorizat sa depuna si sa ridice documentele de circulatie;
  • copia actului de identitate al delegatului;
  • copia certificatului de inregistrare eliberat de Oficiul National al Registrului Comertului.

Acte necesare pentru taxa auto- rovinieta

Taxa auto - Rovinieta


Rovinieta este obligatorie de la 1 ianuarie 2005 pentru toate  vehiculele de transport marfa sau persoane, care circulatia pe reteaua  de     drumuri nationale, exclusiv cele aflate in intravilanul resedintelor de judete si al municipiilor.
Valabilitate rovinieta    Atat pentru utilizatori romani cat si pentru utilizatorii straini  tariful de utilizare se poate achita pentru perioade de valabilitate de  7 zile, 30 zile,     6 luni si 12 luni de la data declarata (roviniete cu  valabilitate de 3 luni nu pot fi eliberate deoarece pentru aceasta  perioada de valabilitate nu este     prevazut tarif in legislatia in  vigoare).   

    Rovinietele pot fi cumparate, cu 30 de zile inaintea expirarii celor vechi.
Acte necesare eliberarii rovinietei: acte necesare pentru persoane fizice
   
 • talonul vehiculului (certificatul de inmatriculare) sau cartea de identitate a vehiculului;
 •  
 • documente vamale pentru vehiculele inmatriculate temporar;
 •  
 • cartea de identitate/buletin posesor
acte necesare pentru firme
   
 • certificat de inmatriculare sau cartea de identitate a vehiculului  si copie dupa certificat de inmatriculare sau cartea de identitate a  vehiculului, semnata si stampilata de directorul societatii, cu  mentiunea "conform cu originalul"
 •  
 • documente vamale pentru vehiculele inmatriculate temporar;
 •  
 • buletin sau carte de identitate a platitorului pentru intocmirea facturii.
acte necesare pentru utilizatori straini
   
 • certificat de inmatriculare sau carte de identitate a vehiculului in original sau copie, dupa caz
acte necesare pentru utilizatori straini, persoane juridice
   
 • certificat de inmatriculare sau carte de identitate a vehiculului in original sau copie, dupa caz;
 •  
 • documente de identitate pentru intocmirea facturii
Pentru vehiculele achizitionate in leasing este necesar si contractul de leasing.
NOU! - Persoanele fizice si firmele care achita integral taxa  de drum la benzinariile Petrom, Rompetrol si MOL vor trebui sa prezinte  doar certificatul de inmatriculare sau cartea de identitate a  vehiculului, a anuntat Ministerul Transporturilor.
   
 • in functie de masa totala maxima autorizata (mtma ≥ 12,0 t), numarul de axe si emisiile poluante: NonEuro/Euro I/ min. Euro II:

Acte necesare pentru inmatricularea unui vehicul:

Acte necesare pentru inmatricularea unui vehicul:


   
 1. cererea solicitantului, care cuprinde si declaratia acestuia, pe  proprie raspundere cu privire la modul de intrare in proprietatea sa a  vehiculului;
 2.  
 3. fisa de inmatriculare, semnata, dupa caz, de actualul si de fostul  proprietar, cu vizele care atesta plata taxei pentru mijloacele  mecanice de transport si avand completate casetele A, B si C in cazul  primei inmatriculari in Romania, ori cu casetele A, B, C, D si E in  cazul in care vehiculul a mai fost inmatriculat in tara.   
         Fisa de inmatriculare trebuie sa fie completata astfel:     
  • caseta A se completeaza de catre proprietar dupa caseta A, pagina 2 a cartii de identitate;
  •      
  • caseta  B se completeaza de catre proprietar: rubricile 2-4 si 6-8, in cazul  persoanei fizice, sau rubricile 2, 5, 6 si 8, in cazul persoanei  juridice;
  •      
  • caseta C se completeaza de catre organul  financiar pe raza caruia proprietarul isi are domiciliul sau sediul, in  urma platii de catre proprietar a impozitului anual asupra mijloacelor  de transport;
  •      
  • caseta D se completeaza de catre vechiul  proprietar, in cazul in care vehiculul a mai fost inmatriculat in  Romania (inclusiv temporar);
  •      
  • caseta E se completeaza de  catre organul financiar pe raza caruia fostul detinator isi are  domiciliul sau sediul, in cazul in care vehiculul a mai fost  inmatriculat in Romania.
  •    
      In cazul in care  proprietarul este persoana juridica, viza organului financiar in caseta  C atesta plata doar a impozitului asupra mijloacelor de transport. In  acest caz, pe langa viza organului financiar din caseta C, proprietarul  persoana juridica trebuie sa prezinte o chitanta de plata a primei de  asigurare prin efectul legii.
   
 4.  
 5. cartea de identitate a vehiculului, prevazuta cu elementele de  secretizare aplicate de Regia Autonoma "Registrul Auto Roman" (necesita  carte de indentitate sau delegatie + acte firma [cod fiscal,  stampila...], factura, carte identitate autoturism in original + copie,  75.000 lei taxa de secretizare), original si copie;
 6.  
 7. actul de proprietate al autovehiculului sau remorcii, original si copie;
 8.  
 9. actul de identitate al solicitantului, original si copie;
 10.  
 11. dovada de efectuare a inspectiei tehnice periodice, in termenul de  valabilitate, cu exceptia autovehiculelor noi, aflate la prima  inmatriculare;
 12.  
 13. copia documentului de asigurare pentru cazuri de raspundere civila,  ca urmare a pagubelor produse prin accidente de autovehicule pe  teritoriul Romaniei;
 14.  
 15. dovada de efectuare a formalitatilor vamale de import definitiv  (pentru inmatricularea permanenta) sau temporar (pentru inmatricularea  temporara), in cazul autovehiculelor si al remorcilor dobandite din  strainatate;
 16.  
 17. dovada de plata a taxei de inmatriculare (456.000 lei - CEC, trezorerie);
 18.  
 19. dovada de plata a contravalorii certificatului de inmatriculare achitata la orice unitate CEC sau BCR (290.000 lei);
 20.  
 21. contravaloarea placilor cu numere de inmatriculare:   
          
  • Numere preferentiale 490.000 Lei
  •      
  • Numere normale (la rand) 240.000 Lei
  •      
  • Numere temporare (leasing) 240.000 Lei
  •      
  • Placa de tip A (remorca) 120.000 Lei
  •      
  • Placa de tip B 135.000 Lei (numarul pe spate este patrat - ROVER FREELANDER; NISSAN PATROL)
  •      
  • Placa de tip C (moto) 75. 000 Lei
  •      
  • Taxa pastrare numere (1 an) 100.000 Lei
  •      
  • Taxa rezervare numere (1 an) 100.000 Lei
  •      
  • Taxa atribuire numere 125.000 Lei
  •    
   
 22.  
 23. dovada de identificare a vehiculului, eliberata de Regia Autonoma  "Registrul Auto Roman", cu exceptia vehiculelor aflate la prima  inmatriculare, sau certificatul de autenticitate al vehiculului, dupa  caz. Documentele originale prevazute la lit. d) si e) se restituie pe  loc, dupa confruntarea cu copiile acestora.
In cazul autovehiculelor si remorcilor de provenienta straina care  nu sunt comercializate de agenti economici autorizati si care se  inmatriculeaza pentru prima data in Romania se solicita, in plus,  documentele de inmatriculare eliberate de autoritatile straine, in  original.
  In cazul existentei unor indicii cu privire la falsificarea sau  contrafacerea acestor acte, se vor efectua verificari prin structurile  specializate, timp in care solicitantului i se pot atribui succesiv mai  multe autorizatii de circulatie provizorie.
  Persoana juridica care solicita o inmatriculare trebuie sa depuna, pe  langa documentele prevazute mai sus, si acte care sa ateste dobandirea  personalitatii juridice, denumirea, sediul si reprezentantul legal.
La depunerea dosarului cu actele de inmatriculare, pe langa  contravaloarea placilor cu numere de inmatriculare (daca nu le-a  achitat anterior), solicitantul achita si contravaloarea prestatiei de  atribuire a numarului de inmatriculare rezervat. Inmatricularea pentru  numarul rezervat se poate efectua numai pe numele celui care a efectuat  rezervarea, sotiei (sotului) sau a copiilor acestuia.

Acte necesare pentru permisul de conducere

preschimbare permis de conducere - acte necesare       
           
 • act de identitate solicitant + copie xerox;
 •          
 • vechiul permis de conducere cu viza sau fisa medicala (daca permisul de conducere este expirat);
 •          
 • fisa tip a detinatorului permisului de conducere, dactilografiata si semnata cu negru in spatiul destinat;
 •          
 • chitanta reprezentand contravaloarea permisului de conducere achitata la orice unitate CEC sau BCR - 46,50 lei;
 •          
 • copie legalizata a actului din care rezulta schimbarea numelui (daca este cazul);
 •          
 • fotografie tip noul permis.
 •        
    NOTA:    Actele pentru preschimbarea permisului de conducere se depun si la  biroul de evidenta informatizata a persoanei pe raza caruia titularul  isi are domiciliul.
   acte necesare in cazul pierderii sau furtului permisului de conducere   
       
 • act de identitate solicitant + copie xerox;
 •      
 • fisa tip a detinatorului permisului de conducere, dactilografiata si semnata cu negru in spatiul destinat;
 •      
 • titularul permisului de conducere trebuie sa declare pierderea,  furtul sau distrugerea acestui document autoritatii emitente, in cel  mult 48 de ore de la constatare si sa solicite publicarea in Monitorul  Oficial al Romaniei, Partea a III-a, precum si eliberarea unui nou  permis de conducere;
 •      
 • fisa medicala (daca permisul de conducere este mai vechi de 1 an);
 •      
 • chitanta reprezentand contravaloarea permisului de conducere achitata la orice unitate CEC sau BCR - 46,50 lei;
 •      
 • fotografie tip.
 •    
    Titularii permiselor de conducere eliberate de alte state, care isi  stabilesc domiciliul sau resedinta in Romania, sunt obligati sa  solicite autoritatii competente preschimbarea acestora, in termen 90 de  zile, in conditiile stabilite prin ordin al ministrului de interne.
    Posesorii permiselor de conducere obtinute in alte state, care nu  pot fi preschimbate in conditiile prevazute la aliniatul precedent, pot  sustine examen pentru obtinerea permisului de conducere, fara  efectuarea cursurilor de pregatire teoretica si practica.
  
 

dosar examen pentru permis de conducere - acte necesare   
       
 • copia actului de identitate;
 •      
 • fisa de scolarizare;
 •      
 • copia permisului de conducere in cazul persoanelor care solicita obtinerea unei noi categorii si/sau subcategorii;
 •      
 • cerere tip, semnata de candidat;
 •      
 • chitanta reprezentand contravaloarea permisului de conducere achitata la orice unitate CEC sau BCR - 46,50 lei;
 •    
    NOTA:    Examenele au loc in fiecare zi lucratoare a saptamanii, lunea,  miercurea si vinerea in Piatra-Neamt, iar martea si joia la Roman.
    Candidatii declarati "RESPINS" se pot prezenta la ghiseu in vederea  reprogramarii pentru sustinerea unui nou examen dupa 15 zile.

Acte Necesare Pentru Redobândirea Cetăţeniei Române

 1. Buletinul sau cartea de identitate în copie legalizată sau „conform cu originalul”; cu semnătura în clar a consulului (diplomatului) care primeşte cererea şi ştampila rotundă, în cazul depunerii la misiunile diplomatice ale României sau Consulatele României în străinătate. (pentru persoanele căsătorite cu cetăţeni români este necesară o copie legalizată a buletinului sau a cărţii de identitate a soţului);
 2. Cazier judiciar din România;
 3. Cazier judiciar din străinătate, cu traducere în limba română, legalizată (unde este cazul);
 4. Acte de stare civilă (certificat de naştere, căsătorie, deces sau divorţ) în copii legalizate pentru titular şi ascendenţi (părinţi, bunici), foşti cetăţeni români;
 5. Declaraţie personală, autentificată la notar sau consulat din care să rezulte dacă a mai depus sau nu o altă cerere de redobândire a cetăţeniei române;
 6. Declaraţie personală autentificată la notar sau consulat din care să rezulte că în prezent nu întreprinde şi nu sprijină acţiuni împotriva ordinii de drept, ori a siguranţei naţionale şi nici în trecut nu a desfăşurat asemenea activităţi;
 7. Declaraţie personală autentificată la notar din care să rezulte menţinerea domiciliului în străinătate sau stabilirea domiciliului în România;
 8. Certificate de stare civilă în copii legalizate pentru copiii minori ai solicitanţilor
 9. Acordul soţilor pentru redobândirea cetăţeniei de către copiii minori, dat prin declaraţie autentificată la notar (unde este cazul);
 10. Consimţământul minorilor de peste 14 ani pentru redobândirea cetăţeniei române dat prin declaraţie autentificată la notar în prezenţa unui părinte (unde este cazul);
 11. Dovada reşedinţei sau a domiciliului în România eliberată de Oficiul Român pentru Imigrări din cadrul Ministerului Internelor şi Reformei Administrative în copie legalizată, pentru persoanele care se află în această situaţie (elevi, studenţi, salariaţi, oameni de afaceri etc.) dacă cererea este depusă direct la Ministerul Justiţiei – Direcţia Cetăţenie*.
 12. Un dosar cu şină

(*) SĂ MAI AVEŢI CU VOI
 • Paşaportul
 • Permisul de Şedere Temporară - original şi copie

TAXE
 • Nu se plătesc taxe

IMPORTANT!
 • Toate actele se depun într-un dosar cu şină
 • Cererile se depun personal şi doar în cazuri temeinic justificate prin acte doveditoare de un reprezentant legal (mandatar sau avocat)
 • Cererile se primesc numai însoţite de toate documentele
 • Cererile se depun la Ambasada României din ţara de domiciliu
 • Cererile pot fi depuse la Ministerul Justiţiei - Direcţia Cetăţenie de către persoanele care au domiciliul sau reşedinţa în România, după obţinerea dreptului de şedere, respectiv al domiciliului în România
 • Datele de stare civilă din documentele depuse trebuie să corespundă cu cele din certificatul de naştere
 • Nu este necesară apostilarea pentru documentele din Rep. Moldova şi cele din Ucraina

Pentru actualizări urmăriţi sursa oficială: www.just.roAUTORITATEA NAȚIONALĂ PENTRU CETĂŢENIE
Adresa: str. Smârdan nr.3, sectorul 3, Bucureşti
(accesul publicului se va face prin intrarea din strada Blănari, vis-a-vis de Biserica Sf. Nicolae Şelari) 

Telefon pentru informaţii cu caracter general: +4 (037) 204.20.03
Program de lucru cu publicul (doar pentru depunere dosare şi registratură): Miercuri de la 9 la 14.
Program de lucru cu mandatarii: Miercuri de la 14 la 15.
Program de lucru cu avocaţii: Miercuri de la 15 la 17.

Program audiențe (pentru probleme deosebite): Miercuri, 13:00 - 15:00 (Programarea la audienţe se va face în baza unei cereri prealabile care va cuprinde şi un număr de telefon de contact pentru comunicarea zilei şi orei audienţei. )

IMPORTANT
Informaţii despre stadiul soluţionării dosarului înregistrat la Direcţia Cetăţenie se acordă doar prin corespondenţă scrisă.

Petenţii care au dosare de redobândire a cetăţeniei române conform art. 10 indice 1 (Rep. Moldova / Ucraina) depuse în anul 2003 sunt rugaţi să comunice Direcţiei Cetăţenie actuala adresă de corespondenţă, în cazul în care aceasta s-a schimbat de la momentul depunerii dosarului.
Începând cu data de 8 februarie 2010 au fost deschise Birourile teritoriale pentru cetăţenie care au program de lucru cu publicul de luni – până vineri între orele 9.00 – 17.00 şi unde se vor depune dosare numai pentru redobândirea cetăţeniei române în baza art. 10 indice 1 (Republica Moldova şi Ucraina).


Dosarul pentru cetăţenie va fi depus personal de către persoanele care au dobândit cetăţenia română prin naştere sau prin adopţie şi care au pierdut-o din motive neimputabile lor sau această cetăţenie le-a fost ridicată fără voia lor, precum şi descendenţii acestora până la gradul III.

Pentru depunerea dosarului nu este necesar permis de şedere pe teritoriul României.


Adresele şi datele de contact ale centrelor teritoriale sunt următoarele:


- IAŞI - judeţul Iaşi, Iaşi, str. Anastasie Panu nr.60, parter (în sediul Prefecturii Iaşi)
- TIMIŞOARA - judeţul Timiş, Timişoara, str. Paris nr. 2A, etaj 1, camera 10; cod poştal: 300003; telefon: 0256 220 835 sau 0256 220 863 int 127; (în sediul ONRC de pe lângă Tribunalul Timişoara)
- GALAŢI - judeţul Galaţi, Galaţi, str. Portului nr. 20, parter; cod poştal: 800025; telefon 0236 306 173 sau 0236 306 174 int 110; (în sediul ONRC de pe lângă Tribunalul Galaţi)
- SUCEAVA - judeţul Suceava, Suceava, str. Ştefan cel Mare, nr.36, parter, camera 12
- CLUJ-NAPOCA – judeţul Cluj, Cluj-Napoca, Piaţa Ştefan cel Mare nr. 4, parter, cam. 2S.Programul de audienţe al Directorului Direcţiei Cetăţenie se desfăşoară în fiecare zi de miercuri între orele 13 şi 15 pentru probleme deosebite. Programarea la audienţă se va face în baza unei cereri prealabile care va cuprinde şi un număr de telefon de contact la care un funcţionar al Direcţiei Cetăţenie va comunica solicitantului ziua şi ora audienţei în cazul în care aceasta a fost aprobată.

Cum sa-ti pui folie neagra pe masina Avand in vedere ca legea [text lege] nu-ti da dreptul de a circula cu folie mai neagra de 30 % [transparenta 70%], iar tu vrei cu orice pret sa ai folie neagra pe masina, ai de ales intre mai multe variante:


Cum sa-ti pui folie neagra pe masina Avand in vedere ca legea [text lege] nu-ti da dreptul de a circula cu folie mai neagra de 30 % [transparenta 70%], iar tu vrei cu orice pret sa ai folie neagra pe masina, ai de ales intre mai multe variante:

1. Te conformezi si mergi la un service autorizat care-ti va pune folia neagra omologata pe masina in conformitate cu cerintele legii, insa cand vei dori sa dai un "scurt" in masina, garantez ca nu vei avea chiar intimitatea dorita, din cauza transparentei prea mari.
2. Te conformezi pe jumatate, adica te duci la un service autorizat, iei omologare cu transparenta de 70% dar inainte "spaguiesti" mecanicul sa-ti puna o folie mai inchisa decat cea trecuta in acte, dar pe langa spaga care trebuie data la mecanic, mai trebuie sa mai dai una la fiecare 2 ani cu ocazia ITP-ului si sa accepti riscul ca poltistul sa observe si sa-ti ia certificatul.
3. Alegi sa ti cumperi folie de la magazinul de piese auto si ti-o pui singur. Dezavantajul e ca implica un efort, dar avantaje sunt mai multe: te costa maxim 20 RON fata de 200 euro, o vei putea da jos oricand fara sa-ti para rau de bani, odata deprinsa tehnica o sa-ti ia foarte putin timp sa o repui. Asta inseamna ca atunci cand politistul te va opri, dupa ce te vei "milogi" de el cu texte de genul "asa am luat-o, nu am stiut, hai sefule fii intelegator", poti sa pui mana si sa dezlipesti folia chiar in fata lui, caz in care in 80% din cazuri, poltistul iti va spune sa te opresti dupa primul geam, si cu siguranta nu-ti va lua certificatul.
Daca ai ales pasul 1 sau 2, nu-ti ramane decat sa pui mana pe telefon si google si sa-ti faci programare. Nu te duce la ateliere care cer sume enorme invocand "portofoliu bogat", e foarte simplu sa alegi cel mai ieftin atelier omologat si sa fii atent sa nu pleci cu masina de acolo daca "nu-ti convine lucrarea". Preturile difera si cu 200%, iar cele mari chiar nu se justifica, oricum e atat de simplu sa o pui bine incat nu trebuie sa ai experienta pe Maybach-uri ca sa pui folie . Nu in ultimul rand vorbeste cu omul de la telefon, daca se poate aranja sa-ti puna folie mai inchisa decat ce trece in acte, ca sa nu bati degeaba drumul. Daca vei auzi raspunsul "lasa ca ne intelegem noi" ...e clar. Daca tot ai ales sa dai sute de euro pe folie, ai grija sa fie de calitate, cea proasta se va decolora dupa cateva luni si nu-ti va da un contrast la fel de placut ca cea de calitate, deci cere certificatul de calitate. Prietenii mei au folie 3M si zic ca sunt multumiti.
Daca ai ales pasul 3, treci la treaba: Cumpara 2 "suluri", iti va ajunge pentru toate geamurile exceptand parbrizul [daca nu ai Hummer] si iti va mai si ramane cat sa gresesti 2 geamuri laterale. Alege o folie cat mai neagra, verificand-o, pentru ca chiar daca scrie "black" pe ea, poate avea o tenta maronie, care crede-ma ca nu da bine.
Ia un tub de apa cu pulverizator. Incalzeste apa cam la 40-50 grade si amestec-o cu putin detergent de geamuri pentru ca folia va fi mai usor de intins [ai grija insa sa nu pui prea mult detergent, vor ramane dare albe].
Incalzeste cu feonul folia muland-o pe suprafata gemului pe care vrei sa o pui, astfel folia va capata forma geamului pe care va fi montata. Daca nu intelegi cum trebuie sa faci, vezi filmuletele de mai jos:
http://www.calauzitorul.com/2008/06/cum-sa-ti-pui-folie-neagra-pe-masina.html

Prezentul articol poate contine erori, datorita neactualizarii.

Cum sa-ti inmatriculezi masina la bulgari - Sfaturi:


Cum sa-ti inmatriculezi masina la bulgari Sfaturi:

Pentru a-ti inmatricula masina in Bulgaria, in principiu nu ai nevoie decat de actele masinii si sa fi relativ aproape de granita cu Bulgaria, pentru ca va trebui sa te duci anual acolo pentru a-ti reface asigurarea , pentru a plati impozitul, pentru ITP [care la ei se face anual] si nu in ultimul rand pentru a da o mica spaga [anuala] bulgarului pe numele caruia ai inmatriculat masina.
Nu va recomand insa insa inmatricularea directa pe numele unui bulgar, ci folosirea unei firme ca intermediar, firma care se va ocupa de toata procedura de inmatriculare, in schimbul unui comision. Astfel veti fi feriti de numeroasele tepe provenite in mare parte din faptul ca nu cunoasteti limba, putand usor sa descoperiti ca v-ati vandut masina bulgarului care in faza a doua in loc sa va revanda masina, va vinde doar o masina de tuns iarba, un fier de calcat... sau mai stiu eu ce. Si credeti-ma pe cuvant Politia Bulgareasca functioneaza mai "greoi" ca a noastra.
Pasii pentru inmatriculare in Bulgaria
1. Ia legatura cu o firma care se ocupa cu asta. [Cel mai simplu e sa cauti pe Google]
2. Verifica-ti actele
Trebuie sa ai:
-cartea de identitate
-certificatul de inmatriculare [sau un act care sa-l inlocuiasca ex: cartonul cu numerele temporare daca ai adus-o din Italia]
-actul de proprietate asupra masinii [in cazul in care nu esti primul cumparator, trebuie sa ai toate contractele de vanzare cumparare de la proprietarul din carte pana la tine]
-numerele de inmatriculare
-actul tau de identitate
3. Stabileste o intalnire cu reprezentatul firmei, unde vei face un contract de vanzare intre tine si firma. In "a doua secunda" vei face un al doilea contract intre firma si tine. Primul se duce cu firma in Bulgaria, al doilea ramane la tine. Tot atunci platesti firmei costurile de asigurare si taxele pentru revizie si inmatriculare. [mai jos o sa fac o lista cu toate costurile]
4. Masina se transporta in Bulgaria, unde i se face inspectia tehnica la 4-5 zile dupa depunerea actelor de inmatriculare. Inspectia se ia daca masina e "fara greseala", altfel vei fi nevoit sa faci ceea ce faci la noi ca sa o iei "la sigur". In aceeasi zi se [daca au trecut 4] firma va lua si numerele, talonul si cartea.
5. Vei face o procura intre tine si "inmatriculator" care-ti va permite sa circuli cu masina.
Costuri, Cheltuieli:
Asigurare: 70-100 euro/ anual
Impozit: ~100 euro/anual [daca nu depasesti ~150 de cai]
Traducere legalizata: 20 euro
ITP: 60 euro/anual
Taxa numere: 35 euro
Declaratie vamala: 2% din valoarea declarata
Taxa vamala: 2% din valoarea din contract
Alte taxe: ~30 euro
Comisionul firmei: 200 - 300 euro
Atentie:
-inmatriculand masina in Bulgaria esti la limita legii
-e problema cu "cartea verde"
-se iau usor tepe [mai ales daca o iei pe cont propriu]
-politistii sunt "mai atenti" la numerele de Bulgaria

Cum sa iei numere provizorii [numere rosii] pentru o masina Atunci cand iti cumperi o masina pe care nu doresti sa o tii, de obicei din strainatate, legea iti da dreptul sa circuli cu ea o luna cu numere rosii.


Cum sa iei numere provizorii [numere rosii] pentru o masina Atunci cand iti cumperi o masina pe care nu doresti sa o tii, de obicei din strainatate, legea iti da dreptul sa circuli cu ea o luna cu numere rosii.

Iata care sunt pasii daca vrei sa obtii numere provizorii pentru masina ta:
Procedura e simpla si se poate termina intr-o singura zi [daca esti din Bucuresti].
Ai nevoie de actul de proprietate asupra masinii [iar daca masina e cumparata din strainatate, iar tu nu esti primul cumparator, ai nevoie de tot sirul de acte de proprietate de la proprietarul strain pana la tine-deci si actele de proprietate ale intermediarilor-].
1. Ia actul de proprietate la tine impreuna cu buletinul si mergi la cineva care face asigurari. Asigurarea pentru numere provizorii e destul de ieftina [20 - 30 lei], prin urmare mergi la prima societate de asigurari care-ti iese in cale. Daca esti din Bucuresti du-te la Udristei, ca sa mergi la sigur.
2. Fa-ti o asigurare pentru numere provizorii dupa care mergi la un xerox si ia o cerere pentru numere provizorii[0,5 lei], pe care trebuie sa o completezi cu toate actele [la Udristei se gasesc acolo unde faci asigurarea, iar fetele ti-o si completeaza pentru 1 leu.
3. Fa copie xerox la toate actele pe care le ai inlusiv buletin si asigurare.
4. Mergi la un CEC din sectorul tau [daca esti din Bucuresti] sau orasul tau unde achita 2 taxe [taxa de autorizare provizorie si contravaloarea autorizatie], nu trebuie sa le tii minte numele pentru ca functionara de acolo va sti pe ce sa-ti ia banii. Aici vei da din buzunar aproximativ 25 de lei.
Nu mai este necesar sa traduci actele de proprietate daca ai cumparat masina din tarile deja consacrate [Germania, Olanda, Franta, Italia], cel putin in Bucuresti.
5. Asa ca nu mai e nevoie decat sa mergi cu toate actele la Inmatriculari Auto. Daca esti din Bucuresti ai grija ca biroul de inmtariculari s-a mutat din Udristei in Pipera, Sos.Pipera nr.49, sector 2, tel: 021.301.95.88 [putin mai sus de statia de metrou Aurel Vlaicu].
6. Ajuns la Inmatriculari inarmeaza-te cu rabdare, in Bucuresti trebuie sa iei un bon de ordine care te va ajuta sa stii cat mai ai de asteptat, prin urmare vei stii daca ai timp de un suc [de obicei ai timp de 10 sucuri si 6 cafele].
7. La biroul de inmatriculari vei mai plati 40 de lei contravaloarea placutelor, pe care le vei lua pe loc [cel putin daca esti din Bucuresti].
Atentie: Numerele rosii se dau de maxim trei ori , adica maximum 3 luni, caz in care pentru a doua luna in care vei dori sa le obtii trebuie sa mai aduci in plus "copia declaratiei vamale pentru vehiculele de provenienta straina pentru care se solicita inmatricularea in Romania".- --Cu numerele provizorii nu poti parasi teritoriul Romaniei.

Cum sa inmatriculezi o masina cumparata "de afara" [Procedura inmatriculare masina straina]


Cum sa inmatriculezi o masina cumparata "de afara" [Procedura inmatriculare masina straina] 

1. Verificarea actelor si traducerea lor - cost ~120 lei, timp 1 zi
Daca ai cumparat o masina "din afara" , pentru a o inmatricula in Romania ai nevoie de
cartea de identitate pe care sa fie stipulat ca masina este radiata pentru export, precum si
actul de proprietate asupra masinii [factura/contract] pe numele tau, iar daca masina nu a
fost cumparata direct de tine din strainatate, mai trebuie sa ai toate actele [samsarilor]
proprietarilor pana ce masina sa ajunga la tine de la proprietarul strain. Pe langa toate
acestea mai ai nevoie de certificatul de proprietate al proprietarului strain [certificato di
proprieta daca masina e cumparata din Italia, brief mic daca masina e cumparata din
Germania etc]. Traduce contractul sau factura cu care ai cumparat masina, iar daca pe el/ea nu este trecuta data primei inmatriculari vei fi nevoit sa traduci si cartea de identitate. Costurile cu traducerea si legalizarea pot varia de la 50 lei la 150 lei in functie de cat cauti. Cel mai
ieftin gasit de mine in Bucuresti: http://www.rocadagrup.ro/
3. Obtinerea numerelor rosii - cost ~ 150 lei, timp 8-10 ore
Este un pas care trebuie facut decat daca numerele straine ti-au expirat si esti in
imposibilitatea deplasarii cu masina la RAR. Procedura obtinerii numerelor temporare si actele necesare o gasiti aici.
2. Obtinerea cartii de identitate romanesti, omologarea, stabilirea noxelor CO2,
autentificarea - cost minim 350 lei, timp ~7 ore
Pentru a inmatricula o masina straina in Romania, trebuie ca masina ta sa aiba carte de
identitate romaneasca. Pentru asta si pentru toate cele de mai sus trebuie sa mergi la RAR,
unde masina ta va trebui sa treaca niste teste de buna functionare. Pe scurt trebuie sa faci
o programare inainte, sa verifici singur sau la un service ca masina ta corespunde tehnic si
estetic si sa mergi la RAR, unde vei cheltui pentru omologare si autentificare in jur de 350
lei si vei pierde intre 3 si 6 ore asteptand. Doar in cazul masinilor euro 3,4,5 se trece
emisia de CO2 in carte. Acest serviciu costa 25 de lei
daca masina ta are trecuta emisa de CO2 in cartea tehnica, altfel ai pus-o de 2.200 lei
costul intregii verificari a noxelor, care se poate face in doar 3 centre RAR din tara.
Procedura omologarii o gasiti descrisa mai pe larg aici !
Acte necesare: Toate actele de la pct.1, fara cele traduse
3. Obtinerea fisei de inmatriculare si asigurarea masinii - cost minim 100 lei
Fisa de inmatriculare se obtine de la orice birou cu acte auto si costa de la 5 la 15 lei in
functie de ce noroc sau fatza ai :). Daca tot esti acolo fa-ti si o asigurare pe minim 6 luni
[minimul pentru inmatriculare]. Cel mai ieftin RCA anul acesta [2008] se face la BCR
asigurari.
Acte necesare: Carte de identitate masina si buletin
4. Impunerea autovehiculului la Administratia Financiara cost 0 lei
Va trebui sa te duci la "finate" pentru a-ti trece masina pe numele tau si a incepe sa
platesti impozit pentru ea. Du-te la "finatele" din sectorul sau orasul tau cu fisa de
inmatriculare, cartea de identitate, si factura/contractul de proprietate. Completeaza o
"Cerere de impunere" si vei obtine stampila necesara pe fisa de inmatriculare. Atentie
masina trebuie declarata in termen de 30 de zile de la data dobandirii stipulata in contract
sau factura, altfel vei plati amenda: 50 lei pentru 3 luni intarziere, 75 lei pentru 6 luni etc.
Pe nimeni nu va interesa ca tu ai intrat cu masina in tara ieri daca pe contract scrie ca ai
achizitionat-o acum 3 luni.

Acte necesare: Carte identitate, Contract/Factura dobandire- traduse si legalizate, Buletin,
Cerere de impunere [de la xerox] toate in copie si original.
5. Plata taxei de inmatriculare [taxa de poluare] - cost click aici + 1 leu, timp 4 zile + ~ 1 ora
Sa nu te gandesti la faptul ca platesti o taxa enorma si foarte controversata iar pentru asta statul roman te scuteste de cozi, nervi si asteptare. Taxa de inmatriculare in Bucuresti nu se plateste acolo unde iti treci masina la impozit, ci pe Calea Mosilor nr 156. Aici va trebui sa mergi la subsol sa cumperi 2 bucati "Cerere privind stabilirea taxei de poluare" si una bucata "Declaratie pe propria raspundere" [unde vei trece singur media anuala a km facuti pana la intentia de inmatriculare in Romania. Dupa care va trebui sa te asezi la coada, unde dupa 20-30 de minute cineva iti va lua actele si iti va cere sa revii dupa 4 zile, pentru ca ei sa aiba timp sa faca calculul in tihna. Abia dupa 4 zile vei putea sa platesti la casierie taxa de inmatriculare.Cateva valori ale taxei auto ultima oara modificate[februarie 2009], gasesti pe net.
Acte necesare: Formularele tip completate, Contract/Factura de dobandire tradusa, Carte
de identitate, Cartea de identitate vehe tradusa [daca din contractul sau factura de
cumparare nu rezulta data primei inmatriculari, toate in copie si original.
6. Inmtaricularea masinii la Politie [Biroul de Inmatriculari] - cost ~50 lei
In sfarsita a venit ziua in care te poti plimba linistit cu masina ta proaspat inmatriculata.
Asta daca esti din orasele mari unde numerele de inmatriculare se dau in aceeasi zi. Daca
esti din Bucuresti vei merge in Şoseaua Pipera, nr. 49. Acolo impreuna cu cele 2 chitante
de la CEC, asigurare, fisa de inmatriculare, certificatul de autenticitate, cartea de
identitate, placutele cu numerele cu care ai intrat in tara, carte de identitate veche a
masinii si buletinul te vei aseza la coada cu bonul de asteptare pe care-l iei la intrare. In
cam doua ore iti va veni randul, timp suficient pentru a completa "Cerea de inmatriculare"
pe care ai luat-o impreuna cu bonul de ordine , iar daca totul este in regula vei achita
contravaloarea placutelor la birou [44 lei] si vei pleca acasa.
Acte necesare: Cele 2 chitante de la CEC, asigurare, fisa de inmatriculare, certificatul de
autenticitate, cartea de identitate, placutele cu numerele cu care ai intrat in tara, carte de
identitate veche a masinii si buletinul [copie si original].
Cost inmatriculare masina straina in Romania: 120 + 150 + 350 + 10 + 50 = 680 lei la care se adauga costul asigurarii pe 6 luni [care difera in functie de cilindree] + taxa de inmatriculare specifica oricarei masini.

Acte necesare pentru divort, initierea actiunii de divort:


Acte necesare pentru divort, initierea actiunii de divort:

Daca divortul e cu acordul partilor:
-certificatul de casatorie in original
-actiunea de divort. Cititi detalii privind Servicii juridice: redactare actiune de divort, documente juridice divort
-dovada privind plata taxei de timbru
-timbru judiciar
Daca e fara acordul lor:
-certificatul de casatorie in original
-actiunea de divort. Cititi detalii privind Servicii juridice: redactare actiune de divort, documente juridice divort
- dovada privind achitarea taxei de timbru
-timbru judiciar timbru judiciar La aceasta lista se mai pot adauga, in functie de caz:
-certificate de nastere ale copiilor minori din casatorie
-alte dovezi privind dovedirea culpei exclusive a unuia dintre soti sau a culpei comune

Acte necesare pentru cazarea in camin:


Acte necesare pentru cazarea in camin:

Ultima chitanţă de plată a chiriei (în cazul în care aţi locuit la cămin) sau o declaraţie a administratorului de bloc, din care să rezulte că nu aţi avut datorii.
-Adeverinţe cu salariile nete ale părinţilor sau cupoanele de pensie pe lunile martie, aprilie, mai.
-Fotocopie după prima pagină din buletin şi viza de flotant sau fotocopie faţă-verso după cartea de identitate(dacă în anul anterior aţi locuit la cămin).
-Fotografie recentă tip buletin/paşaport.

Acte necesare la deces, inregistrarea decesului:


Acte necesare la deces, inregistrarea decesului:

-certificatul constatator de deces;
-actul de identitate al decedatului (carte de identitate, buletin, adeverinţă);
-certificatul de naştere şi de căsătorie;
-livretul militar pentru bărbaţii care nu au împlinit vârsta de 60 de ani.
La înregistrarea decesului se va prezenta o rudă de gradul I (soţ, soţie, părinţi, copii), cu actul de identitate.
Înregistrarea deceselor care au o cauză naturală se face în termen de 3 zile, iar decesele care au o cauza violentă în termen de 24 de ore, cu avizul procuraturii.
Nerespectarea acestui termen se pedepseşte conform legii.
În caz de moarte violentă, pe lângă actele menţionate mai sus, declarantul va prezenta:
-certificatul medical constatator de deces eliberat de Institutul medico-legal;
-dovada pentru aprobare eliberată de parchet sau poliţie. În cazul în care decesul nu a fost declarat şi înregistrat în termenul legal, întocmirea actului de deces se face numai cu aprobarea parchetului.

Acte necesare pentru trecerea terenului din extravilan in intravilan, certificat de urbanism:


Acte necesare pentru trecerea terenului din extravilan in intravilan, certificat de urbanism:

-cerere tip
-plan de situatie, de incadrare in zona cu indicarea imobilului- teren si/sau constructii - 2 exemplare
-extras de carte funciaraactualiza
- documentul de plata a taxei de eliberare a certificatului de urbanism
Pentru obtinerea Autorizatiei de construire
-cerere-tip
-certificatul de urbanism- copie
-extras de carte funciara
-proiect pentru autorizarea executarii lucrarilor de construire , inclusiv referatele de verificare si dupa caz, referatul de expertiza tehnica - semnate si stampilate in original
-avizele si acordurile cerute prin certificatul de urbanism
-documentul de plata a taxei de emitere a autorizatiei de construire
Pentru notarea constructiei in cartea funciara:
- cerere prin care se solicita eliberarea unei adeverinte de notare a constructiei in cartea funciara
- extras CF actualizat
-copie dupa Autorizatia de construire
-Proces Verbal de receptie la terminarea lucrarilor ( de la Inspectia de Stat in constructii - str. Randunelelor nr. 20) - 2 exemplare
-taxa de 7 RON
-pentru regularizare taxa :
-memoriu tehnic , in cazul persoanelor fizice
-un act din care sa reiasa valoarea investitiei realizate in baza autorizatiei de construire inregistrata in actele contabile, pentru persoanele juridice
Pentru obtinerea adeverintei de radiere a constructiei in cartea funciara:
-cerere
- extras CF actualizat
-copie dupa Autorizatia de desfiintare
-taxa 7 RON
Pentru obtinerea adeverintei pentru destinatia terenului:
-cerere
-extras CF actualizat
-plan de incadrare cu limita intravilan avizat de Oficiul de cadastru si Publicitate imobiliara
-dovada achitarii taxei de 7 RON
Pentru avizarea schitei spatiului:
-cerere
-extras CF actualizat
-contract de inchirieie
-plan de situatie in 2 exemplare
-releveul spatiului in 2 exemplare
Pentru obtinerea certificatului de nomenclatura stradala:
- cerere
-extras carte funciara actualizat
-plan de situatie, schita cadastrala
-taxa adeverinta 7 RON

Acte necesare la vanzarea unei case, instrainarea sau vanzarea unui imobil:


Acte necesare la vanzarea unei case, instrainarea sau vanzarea unui imobil: 

-Certificatul fiscal, eliberat de Directia fiscala, dupa plata la zi a impozitului pentru cladire si teren. Este valabil 30 de zile de la eliberare. Se taxeaza cu timbru fiscal de 1000 lei.
-Planurile cadastrale, intocmite de un proiectant autorizat (lista este afisata la toate birourile notariale) si avizate de Oficiul de Cadastru, Geodezie si Cartografie , care atribuie si numarul cadastral.
- Certificatul de sarcini sau extrasul de carte funciara (daca aceasta carte este deja deschisa) de la Judecatorie, certificat care se obtine in urma unei cereri (in doua exemplare) la care se anexeaza un set de copii dupa actele de proprietate. Certificatul este valabil 24 de ore (practic numai in ziua in care a fost eliberat). Se taxeaza cu timbru judiciar de 1500 lei si taxa de timbru de 15.000 lei (se plateste la Trezorerie).
In cazul in care imobilul a fost cumparat de la o persoana fizica, actul de proprietate este contractul de vanzare-cumparare.
Daca imobilul a fost cumparat inainte de 1989 de la fostul OJCVL , sunt necesare:
-Contractul de construire;
-Procesul verbal de predare-primire a imobilului;
-Titlul de proprietate eliberat de Administratia financiara
-Incheierea de radiere a inscriptiei ipotecare, pe care CEC-ul a luat-o la semnarea contractului de vanzare-cumparare (daca acesta a fost cumparat cu plata in rate).
Daca imobilul a fost achitat integral, dar nu a fost radiata inscriptia ipotecara, atunci trebuie sa va prezentati la CEC cu contractul de construire in original si sa depuneti o cerere prin care sa solicitati eliberarea unei adeverinte din care sa rezulte ca imobilul a fost achitat integral si acordul CEC-ului pentru radierea inscriptiei ipotecare. Termenul de eliberare variaza intre 3 si 7 zile. Radierea inscriptiei ipotecare se face la Judecatorie .