Cum obtii Autorizatia pentru constructia casei
1Taxa de eliberare
Taxa de eliberare a autorizatiei de constructie pentru o cladire care urmeaza a fi folosita drept locuinta reprezinta 0,5% din valoare autorizata a lucrarilor de constructii, declarata de tine, pe proprie raspundere. De exemplu, daca ai aproximat costul total al investitiei la 50.000 euro, vei plati o taxa de 250 euro.
2 Documentatia completa
Pentru obtinerea Autorizatiei de constructie a unei case va trebui sa faci un dosar, care va cuprinde urmatoarele acte:
- cerere pentru emiterea autorizatiei de constructie completata cu elemente de identificare si datele tehnice conform proiectului pentru autorizarea executarii lucrarilor de construire (PAC); (PAC este elaborat de colective tehnice de specialitate si constituie o componenta esentiala a procesului de autorizare, alaturi de Certificatul de urbanism);
- proiectul pentru autorizarea executarii lucrarilor de construire PAC, inclusiv referatele de verificare realizate de expertii tehnici care se vor ocupa de proiectarea casei;
- planse desenate ale proiectului si detalii despre nivele, acoperis si toate fatadele, plus rezistenta fundatiei, vizata de un expert, daca este cazul;
- actele de proprietate asupra terenului (de vanzare-cumparare, mostenire, donatie, dupa caz);
- declaratie pe propria raspundere privind inexistenta unor litigii asupra imobilului;
- copie dupa certificatul de urbanism (CU); (Certificatul de urbanism este actul prin care autoritatea responsabila de construirea din zona ta te va instiinta ce si in ce conditii poti construi);
- planul de amplasare a terenului in zona (planurile cadastrale) ce cuprinde date legate de coordonatele spatiale, dimensiuni generale, vecini, drumuri de acces si dotarile existente in regiunea respectiva;
- documentele de plata a taxelor pentru avizele si acordurile necesare.
3Avize si acorduri necesare
Pentru obtinerea Autorizatiei de constructie a casei mai ai nevoie si de obtinerea unor avize, cerute prin CU. Astfel, in certificatul de urbanism reprezentantii autoritatilor vor trece un ansamblu de valori obligatorii de care orice proprietar si arhitect trebuie sa tina cont ulterior, pentru a putea obtine Autorizatia pentru executarea constructiilor.
In functie de zona in care va fi amplasata casa ta, in certificatul de urbanism pot fi trecute o serie de restrictii de care va trebui sa tii cont. De exemplu, in cazul in care vei construi casa intr-o zona centrala a orasului vechi, vei avea nevoie de aviz de la Directia Monumentelor. Daca terenul se afla in proximitatea unui obiectiv militar sau aeroport, vei avea nevoie de aviz de la MapN, respectiv Autoritatea romana de aviatie.
De asemenea, vei avea nevoie de avize de la firmele furnizoare de utilitati (apa, canal, retele electrice, retele de gaze naturale, retele telefonice, salubritate). Avizul privind protectia mediului – se elibereaza ultimul, pe baza avizelor de mai sus.
In cazul in care vrei sa-ti construiesti o casa pe un teren care se afla in circuitul agricol, vei avea nevoie de un aviz de la Oficiul de cadastru – respectiv un studiu pedologic certificat, pentru scoaterea terenului din circuitul agricol si trecerea lui in spatiul intravilan.
4 Durata de obtinere
Durata minima de obtinere a Autorizatiei de constructie este de 3 luni de zile, in conditiile in care toate lucrurile merg perfect si nu esti nevoit sa refaci anumite acte sau sa astepti prea mult pentru obtinerea vreunui aviz.
Pentru obtinerea cat mai rapida a Autorizatiei de constructie este necesar sa apelezi la o echipa de specialisti din domeniul proiectarii constructiei. Pretul de proiectare perceput de catre proiectanti variaza intre 8 - 20 euro/mp, in functie de complexitatea proiectului.
5 Termenul de valabilitate
Este bine sa stii ca Autorizatia de constructie are o valabilitate limitata. Inceperea executiei lucrarilor trebuie sa se realizeze in maxim 1 an de la eliberarea autorizatiei, dar cu posibilitatea de prelungire cu inca 1 an.
Durata de valabilitate intra in vigoare la data anuntarii inceperii executiei lucrarilor. De aceea, este obligatorie anuntarea inceperii lucrarilor de constructie la Primarie si la Inspectoratul de stat pentru constructii. In caz contrar, se considera inceperea executiei lucrarilor data eliberarii autorizatiei de construire.
Este recomandat sa stii ca executia lucrarilor trebuie sa respecte documentatia si informatiile prezentate in vederea autorizarii. Orice modificare pe parcursul executiei este obligatoriu sa fie prezentata la primarie in vederea completarii si reautorizatii lucrarilor de constructie.
6 Etape ulterioare
Lucrarile de construire pot incepe numai dupa ce a fost obtinuta Autorizatia de construire (A.C.) si au fost anuntate (cu minim 5 zile inainte de inceperea lucrarilor) Primaria locala si Inspectoratul de Stat in Constructii. La inceperea lucrarilor, la locul constructiei trebuie sa existe un panou de identificare a santierului de constructii pe care sunt inscrise date despre lucrare. Modelul de panou se elibereaza de catre Primaria locala, odata cu eliberarea autorizatiei de construire.
Este bine sa stii ca orice constructie pe un teren, chiar provizorie, se executa cu avizul Administratiei Locale. Pentru obtinerea acestui aviz vei fi nevoit sa intocmesti un alt dosar care sa cuprinda: cerere tip, documentatia constructiei, planul de fundatie si planurile de amplasare in zona.
Este indicat sa faci o carte tehnica a constructiei. Aceasta se realizeaza pe parcursul executarii lucrarilor si contine toate actele si documentatiile privind constructia inclusiv Autorizatia de constructie.
Receptia constructiei se poate face numai daca imobilul este realizat cel putin la faza „rosu” avand inchiderile exterioare (ferestre, usi) si acoperisul executate.
Sursa foto: www.ggpht.com
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu